Att starta en småbruksverksamhet hemma på gården
Detta var ett gemensamt beslut och satsning som vi gjorde, eller gör rättare sagt. Mikael jobbar fortfarande heltid, men är ledig var tredje vecka och jobbar då på gården. Förhoppningen är att jag ska kunna leva på gården och vara hemma. Vi båda vill inte behöva sätta barnen på förskola, och vill att dem ska få växa upp i hemmets lugna vrå, innan skolan börjar och alla måsten tas vid.
Jag har skrivit ett annat inlägg om varför vi vill göra såhär, så det ska jag inte gå in så mycket på nu. Vårat mål är inte att tjäna en massa pengar på den här verksamheten, utan snarare att få det att gå runt. För småbruk är ju egentligen ingenting man blir rik på, men vi vill värna om det här sättet att leva på. Främja en levande landsbygd, och få fler att våga! Tillsammans kan vi!
År 1947 beslutade Sveriges riksdag att ett jordbruk måste gå runt ekonomiskt. Målet var att en jordbrukare skulle komma upp i samma inkomst som en industriarbetare - logiskt...
För att nå dit tvingades jordbruken slås samman vilket ledde till att många småbruk började avvecklas. Många av dessa små torp blev sommarstugor till stadsbor. - källa: Nordiska museet.
Livet var tufft för en torparhustru. Men när småbruken avvecklades, och man hade levt på ett visst sätt hela sitt liv. Var det många som saknade den renare luften, fågelsången, arbetet med djuren och logdanserna på sommaren.
Förstår ni vart jag försöker komma med detta. Jag brinner för att leva på det sättet. Ja, det är tufft och mycket slit för kroppen. Men jag skulle aldrig vilja byta det mot ett "enklare" liv inne i stan som anställd. Nej. Vi skulle bli fruktansvärt rastlösa. Gym, istället för att rulla höbalar.. Nja.
Än idag vill samhället avveckla detta sätt att leva på. Man bryr sig mindre och mindre om dem på landsbygden, och mer om dem som bor i stan. Konstigt, eftersom bönderna ändå står för maten vi får på bordet. Men vilka är det som drabbas mest av höjd skatt på bensinpriserna t.ex? Inte är det dem som kan cykla, eller inte behöver åka korta sträckor i alla fall. Vi har tre mil in till stan.
Men, nu kom jag av mig lite. Vi är fortfarande i stadiet av verksamheten där vi slänger ut så många krokar vi kan, för att se vart det nappar. Så småningom kommer vi märka vad som är värt pengarna och vad som inte är hållbart. Men - en sån här verksamhet kommer alltid behöva ha många ben att stå på.
Ni som följer mig på Instagram, kanske har märkt att jag provar på detta med att vara återförsäljare till Supanova också. Allting har sitt ben in till verksamheten, och gör så att vi kan leva såhär. Men det ni ska veta om oss, är att vi aldrig skulle sälja för säljandets skull. Vi älskar att ha er hängandes med oss i sociala medier, och därför, står vi helt bakom produkterna vi säljer. Oavsett om det är en produkt vi är återförsäljare av, eller våra egna producerade produkter.
Att starta en verksamhet går på 5 minuter på bolagsverket. Det som tar tid är en ordentlig affärsplan, budget och att faktiskt ta sig i kragen och sätta sin plan i rullning.
Jag har fått mycket frågor hur vi har tänkt, gjort. Men jag har faktiskt inget bra svar på HUR. Vi har helt enkelt chansat. Men att få möjlighet att chansa, när familjens ekonomi står på spel, kan vara läskigt, om ens möjligt.
Mitt tips är att kolla konkurrenter och efterfrågan. Att det finns konkurrens, betyder dock inte att du ska ge upp din plan. Det betyder ju att det finns efterfrågan!
Var noggrann i din eftersökning och fundera på hur du kan optimera din produkt/tjänst.
Var realistisk, och ta en sak i taget. Något jag har extremt svårt för. Men skulle jag exempelvis köpa in allt nu, så skulle företaget gå på minus. När jag drar in bra med pengar på en sak, lägger jag dem pengarna på att utöka.
Ta inte för lågt pris från början, det misstaget gjorde jag och det är svååårt att höja till ett rimligt pris senare. Gör eftersökningar, kolla vad andra tar för pris och sätt dina egna priser utifrån det. Att du tar ett högre pris betyder också att du tror på din produkt!
Sen kommer vi ju till det här med levande landsbygd osv. Vi vill tro på det, men så är inte fallet- tyvärr. Många skolor, affärer i små byar lägger ner. Så kolla vad du har för ideal kund. Bor dem på landet? Är ditt mål att dra mer människor ut på landsbygden? Vad har du att erbjuda som gör det värt att åka ut i urskogen?
Var ärlig! Visa tydligt i din affärsplan vad du står för och varför du vill bedriva din verksamhet just på landet. Vill du vara platsoberoende pga avstånd och mil till arbete? Transparens och ödmjukhet kommer ge dig rätt typ av kund.
Min verksamhet är främst lokal, men jag älskar även att dela med mig och inspirera på mina sociala kanaler. Det ger mig motivation till att fortsätta! Även de månader som kontot ekar tomt.
Vill du sälja t.ex ägg, kött, grönsaker lokalt, rekomenderar jag bl.a reko, men också facebookgrupper! Det finns ju hur många grupper som helst som heter "vi som bor i..." Skriv nått kort om dig själv där, vad du säljer och varför du gör det. Dela ditt inlägg i flera grupper, och be andra dela.
Bästa marknadsföringen jag har haft, och det är GRATIS!
Vad gället verksamhet med djur så finns det sååå mycket att tänka på. Läs på, så att det blir rätt från början.
Du behöver registrera dig på jordbruksverket, och ansöka om olika tillstånd både för livsmedel eller om du ska ta emot ex, gårdsbesök. Man får endast ta emot ett visst antal besök innan du måste ha tillstånd. Det är en hel djungel och inte lätt i början. Men stressa dig inte igenom den här processen. Allt blir så mycket enklare när du har allt på svart och vitt och kan börja dra igång din verksamhet.
Min affärsplan är inte klar än, det jag har dragit igång med hittills är bara en fjärdedel av det jag har planerat. Den förnyas och görs om fortfarande, men för varje dag blir jag lika klokare och affärsplanen lite tydligare!
Hejar på alla er andra småföretagare, bönder, småbrukare, kreatörer och alla er andra däremellan därute!
Kram🤎