Funderar du på att skaffa djur?

24.11.2021

Börja med att fråga dig själv dessa frågor:

  • Vad vill jag ha för djur?

  • Till vilket syfte? Verksamhet? Hobby?

  • Hur många?

  • Vad kommer det kosta? Räkna på foder, ev strö, veterinärkostnader och försäkring. Oförutsedda utgifter som kanske inte försäkringen täcker. LÄS ordentligt mellan raderna, jag har blivit ordentligt besviken på ett försäkringsbolag jag hade till hästarna.

  • Vart ska dem bo? Ska du bygga nått? Tips, bygg större än du tänkt från början, det är lätt hänt att de blir fler. Hehe...

  • Läs på om det specifika djurets beteendemönster så att du lätt kan förstå ditt djur och på så sätt snabbare kunna identifiera eventuella sjukdomar eller orostecken hos djuret.


Vi har djur både till hobby och till verksamhetssyfte, men alla behandlas på samma sätt. Med respekt och omtanke.

Vi har hästar, katter, marsvin som hobby. Får, höns och kanin i verksamhetssyfte.

Jag vill så gärna ha minigrisar och afrikanska dvärggetter också, tänk hur gulligt om man ska öppna för 4H läger framöver! Men en sak i taget..


Ska du ha djur som hobby behöver du såklart tänka igenom allt grundligt också, och tänk på att måtten som anges på jordbruksverket endast är minimimått. Djuren mår betydligt bättre med större utrymme än så.


Ska du ha djur i en slags verksamhet behöver du fundera på vad du ska ha djuren till. Uppfödning? Mat? Utbildning?

Sen finns det olika regler inom det ämnet som du måste följa.

Vi som säljer ägg t.e.x måste förhålla oss till livsmedelsverkets regler. Vi får bl.a inte tvätta äggen, utan bara sälja rena ägg. Detta pga att om man tvättar äggen så tvättar vi bort det skyddande "pudret" runt äggen som i sin tur försämrar äggens hållbarhet.

Vi måste registrera oss som primärproducent och äggproducent. Där gäller olika regler beroende på hur många djur man har och beroende på hur och var man tänker sälja.

Vill man vara ekologisk gäller även olika regler inom det.


Ta för guds skull inte ett för lågt pris! Det är enklare att sänka priset senare än att höja priset utan att förlora kunder. Tänk på värdet bakom din produkt.

Hos oss betalar man lite mer, men man sätter också hönsens välmående och deras liv i värde. Vi avlivar inte hönsen så fort de slutar värpa, de får tid på sig att återhämta sig för att komma igen. Som många andra småproducenter, värderar vi djurens välmående först!

Tänk på detta när du sätter dina priser.


Är det något specifikt du undrar om angående detta? Eller vill ha hjälp med att komma igång och välja djuret som passar dig eller din verksamhet bäst?

Skriv i formuläret nedan, så hör jag av mig!