Gårdens historia
I somras hade vi besök av ett gäng amerikaner, deras släkt hade bott här på gården för länge sedan innan de tvingades emigrera till USA.
De delade med sig av mycket intressant information och vi fick även veta att mycket av det som finns kvar på gården idag var deras under 1800-talet.
Johan-Emil & Carl-August Jacobsson var bröder och bodde här under 1800-talet med sina fruar och barn. På den tiden var det inget lustigt att det var flera familjer i samma hus. Deras fruar var nämligen också systrar. Så barnen var kusiner åt alla håll så att säga!
Gården har varit i deras ägor långt innan dess också faktiskt. Bröderna föddes här. Deras pappa bodde här redan på sent 1700-tal, Israel som han hette.
Innan dess är det svårt att hitta något, men det är möjligt att marken här har brukats ännu längre bak i tiden.
Johan Emil var den ena amerikanens gammelfarfar, så här fick jag mycket intressant information.
Den gamla hästvagnen som jag har ståendes vid gårdsbutiken idag, var en"fin vagn" som de endast använde när de åkte till kyrkan på söndagar. Kollar man riktigt noga kan man se inslag av den blåa färgen och guldkanterna runt däcken. Tänk vad fin den måste ha varit på den tiden!
Vi har även funnit fraktlådor, gamla handgjorda verktyg, en potatisupptagare, delar av slädar och massa annat!
Johan-Emil och Carl-August jobbade som smedjor, så det kanske inte är så konstigt att gamla verktyg har hittats här.
Johan Emil och hans fru fick 11 barn här på gården, tänk er vad härligt! Så mycket liv och rörelse det måste ha varit på den tiden.
Bröderna jobbade som smedjor men fick även försörja sig på egen mat, vilket var ett otroligt slit.
Det var det som tillslut gjorde att de var tvungna att emigrera 1890.
Det är två byggnader vi är säkra på fanns här på 1800-talet, och de är dem två husen på andra sidan grusvägen, där fåren idag har sin lösdrift bl.a. Vi har även ett hum om vart källaren har varit och vi gissar på att en del av ladugården fanns då. Samt att huset stod där vårat hus står idag, det var inte allt för ovanligt att man använde den gamla husgrunden att bygga nytt på.
Jag har använt mig av gamla kartor för att försöka lista ut vart byggnaderna låg då.
De här två kartorna är från 1800-talet, som ni ser är det inte jättelätt att urskilja något från dem.
Dessa kartor är från 1900-tal, som jag har använt för att jämföra med.
Sen började vi bläddra i husför, så roligt att läsa. Men blir förbryllad över makten prästen hade på den tiden, att döma folk utifrån deras perspektiv. Att som kvinna få stämpeln som "äktenskapsoduglig", eller klassas som "idiot" bara för att man kanske låg lite efter i utbildningen.
Johan Emil & Carl August syster, Johanna-Sofia Jakobsdotter bodde också här på gården men jobbade som piga. Från början står det i husförhören att hon var "lam i benen", för att sedan stå "krympling". Hon verkar ha levt ett tufft liv.
Hon jobbade och slet som det ser ut som, men hade svårigheter med sina ben.
Tillslut står det "fattighjon" bakom henne.
När hela familjen år 1890 emigrerade till USA pga svält och dålig jord i Sverige, så lämnades Johanna-Sofia kvar på gården. De ansåg att hon var för sjuk för att resa.
Hon jobbade kvar som piga ett tag, och hamnade sedan på fattighus, där hon tillslut dog.
Innan sin avresa till USA ändrade Johan Emil sitt efternamn till Fahlström, familjen vet inte riktigt varför.
I detta utdrag från hans biljett kan man se att de reste från Göteborg. De tog sig alltså härifrån (Östergötland) själva, med massor barn, lämnade alla ägor, och tog fartyget "Romeo" till ett helt nytt liv.
Beundransvärt.
Därefter finns arrende kontrakt på gården till en Oscar och hans fru Betty-Sofia. Min granne, har faktiskt jobbat här på den tiden, han la nytt tak på ladugården och skördade.
Såhär stod det i arrendet:
"1/5 1914 I arrendet ingå åbyggnaderna med undantag av vindslägenhet. Samtliga byggnader vid synen så dåliga att de ej insynats. År 1919 nybyggt svinhus och hemlighus.
13/8 1924 arrendekontrakt 1924-1929 I arrendet ingå boningshus, bod, ladugårdsbyggnad med körhus, svinhus , avträdeshus och källare"
Häftigt att kunna läsa sig till och se gården med helt nya ögonen, föreställa sig hur det har sett ut genom tiderna. Hur mina barn springer och leker på samma platser som barn har lekt på i över 200 år.
Att vi odlar och brukar marken där den redan har brukats och gett mat i flera flera generationer innan oss.
Allt får ett helt nytt liv, och jag är så så tacksam för informationen jag fått fram om den underbara plats vi kallar för hem.
Kolla alla fina hjässor!