Vad är skillnaden mellan ekologiska och kravmärtka ägg, och ägg från frigående höns utomhus?
När man går i butiker och handlar ägg så står det ju på kartongen "frigående höns".
MEN, ofta betyder det frigående inomhus. Vilket är i stora stallar med max 9 hönor per kvadratmeter. Det blir alltså väldigt trångt. Ca ett A4 papper per höna.
Det som händer i dessa förhållanden är ofta fjäderplockning och kannibalism bland hönsen. Den ständiga kontakten med sin egen gödsel bidrar också till en mängd parasiter. Detta var en av anledningarna till att man satte värphönsen i bur.
Ca 60% av de ägg som tillverkas idag är från frigående höns inomhus. Endast ca 3 % av äggen tillverkas där hönsen är frigående utomhus.
Sen finns det kravmärkta ägg och ekologiska ägg. Vilket nästan är samma sak.
KRAV fodret ska vara odlat utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Gården i sig ska vara utbildad i sparsam körning, använda förnybar el och ska undersökas varje år.
Skillnaden mellan kravmärkta och ekologiska ägg är oftast bara att kravmärkta gårdar har lite strängare regler gällande helheten på klimatavtryck och energiåtgärder. Ekologiska gårdar följer i regel EUs regleringar, men arbetar i enlighet med KRAVs regler. Så skillnaden är alltså inte så stor. Iallafall inte i Sverige. Både ekologiska och kravmärkta ägg kräver utevistelse och sandbad för hönsen.
Så, för att kunna säga att du producerar ekologiska ägg, ska hönsen äta ekologiskt foder, de ska ha tillgång till sandbad och sittpinnar. De ska få utevistelse minst 4 månader under sommarhalvåret, Oavsett om de är frigående eller går i hönsgård.
Certifering krävs för både ekologisk och kravmärkt produktion, oavsett om du följer alla regler.
Har du hobbyhöns? Vilka typ av ägg producerar dem?
Ofta producerar hobbyhöns ekologiska ägg. 😊
Vi småproducenter behöver heller inte tänka på produkten och antalet höns på samma sätt som stora produktionsföretag. Vi säljer det vi har, och därmed har vi djurvälfärden i fokus.
Vårt mål är att djuren ska ha det så bra som möjligt, de ska ha stor yta både inne och ute.
I vårt hönshus kan vi egentligen trycka in dubbelt så mycket höns än dem vi har. Men - vi halverar minimiantalet, för att hönsen ska kunna röra sig och trivas inne lika väl som ute.
Dem får dessutom gå ut under hela året. Visst, är det 20 minus och is så är dem inte så förtjusta i att traska ut. Men, dem har alltid möjligheten.
Ni som har köpt ägg från en lokal bonde, vet säkert hur bakelser/pannkakor blir extra gula av just dem äggen. Så vad beror detta på?
Höns som får gå fritt ute pickar, sprätter och betar hela dagarna. Detta i sin tur bidrar till att mer koldioxid binds i marken. Men hönsen får även i sig andra nyttiga ämnen. Av ständigt nya beten berikar dem äggen med mer omega 3, mindre kolesterol och även högre nivåer av vitaminerna D, E och Betakaroten. Den sistnämnda är den som utmärker äggen med den fantastiska gula äggulan.